Torm – Er casen stadig intakt?

Torm kom for nylig med med Q3-regnskab og i den anledning ser vi på det selskab, der i porteføljen har performet dårligst med et negativt afkast på 10,7% (6/12), og hvordan vi ser på investeringscasen Torm.

Tredje kvartal i 2020 regnskabet viste sig at være bedre end sidste år grundet et efterslæb fra historisk høje rater i foråret. TORM leverede en EBITDA på 43,4 mUSD i Q3 2020, sammenlignet med 32,0 i Q3 2019. Torm har indtil videre i 2020 haft en indtjening på 1,72 USD per aktie (10,79DKK), i forhold til 0,26 USD (1,63DKK) for samme periode i 2019.  Dette forventes ikke at fortsætte i fremtiden.

Torm har været begunstiget af høje fragtrater som følge af en stejl forwardkurve på olie, hvilket har gjort at skibe har været brugt som flydende lagre, samtidig med at skrotningen af skibe er blevet udskudt. Mængden af skibe der er brugt som flydende lagre peakede i maj 2020, hvor der lå 107,3 millioner tønder på flydende lager, i forhold til 36,9 millioner tønder i oktober 2019. Dette har øget den ledige kapacitet på fragtmarkedet og derved presset fragtraterne i bund.

Torm er i tanksegmenterne LR2, LR1, MR og Handysize, hvilket er i segmentet ”clean” products. Disse kategorier dækker raffinerede olieprodukter såsom benzin, diesel og flybrændstof. Dette er et segment, som har været særligt ramt af covid-19. Efterspørgslen på transport af benzin og diesel er næsten tilbage til niveauet før covid-19 ifølge Scorpio Tankers, mens efterspørgslen på flybrændstof stadig er halveret

44,45

Aktuel kurs pr. 6/12-2020

56,50

Købskurs til portefølje

-10,66%

Afkast siden køb (opgjort 6/12-2020)

Værdiansættelse af Torm

NAV
NAV står for ”Net Assets Value” og er en relevant værdiansættelsesmetode at benytte, da meget af selskabets værdi ligger i deres aktiver, som er ejerskab i andre selskaber. Skibsmæglere bliver brugt til at værdiansætte Torm’s flåde efter hvert kvartal, og derfor er Torms NAV relativt præcis.

NAV udregnes ved at sige:

Torm er en traditionel value-case, da det handler langt under Net Asset Value (NAV), og dette har selskabet gjort i lang tid. Den nuværende NAV er på 74,2 DKK per aktie, imens aktiekursen er på 44,5 kr. Det lave kursniveau har kapitalforvalteren Oaktree, hovedaktionær i Torm, brugt til at øge sin ejerandel i Torm, og ejer nu 71.3% procent af selskabet.

Relativ værdiansættelse

Figur 1: Relativ Værdiansættelse baseret på kursdata fra 25/11-20

Sektoren handler generelt under P/B, hvilket derfor er gældende for alle for konkurrenter i segmentet. Målt på regnskabsåret 2019 handler TORM væsentlig billigere end konkurrenterne, hvilket fører til en upside fra dagens kurs på 32,3% og 40,7% set i forhold til median og middelværdi.

Konklusion

IPA ser stadig Torm som en meget attraktiv investering, da den nuværende kurs er under selskabets fundamentale værdi. Dette er på trods af de lave rater i markedet, som bliver opvejet i en stor sikkerhedsmargin i form af den lave P/B.

Investment Panel Aarhus har Torm i modelporteføljen baseret på en tidligere analyse.
Gå til modelporteføljen HER