Fraport AG

Et alternativ til Københavns Lufthavne

Fraport AG er et holdingselskab, der driver og ejer adskillige lufthavne verden over. Deres hovedkvarter er i Tysklands finanscentrum, Frankfurt. Fraport AG har 20.720 (FS2015) ansatte, hvoraf arbejder 18.865 i Frankfurt. Gruppens omsætning er på 2,6 milliarder EURO (for at sætte i perspektiv, så er Københavns Luftehavne omsætning – rundt regnet – på 0,6 milliarder EURO).

Picture1

Strategi

I de seneste år har Fraport AG’s strategi fokuseret på tre punkter; vækst, kundetilfredshed og optimering af gruppens profitabilitet. Væksten har været gruppens største fokus og dette fokus har ført til en ekspansion af Frankfurt Lufthavn, samt adskillige opkøb og ’joint ventures’. Fra og med 2016 ændres deres fokus fra vækst til kundepleje og med et nyt slogan som prikken over i’et: ”Gute Reise! We make it happen”. Vi ser dette som en god ting og tror på at kundepleje fører til større omsætning og i sidste ende større profit til investorerne.

 

Status 2015

På trods af ledelsens planer om at indføre en ny strategi i 2016, har gruppen ikke droslet ned på ekspansioner. Tværtimod har gruppen startet konstruktionen af Frankfurt Lufthavns Terminal 3 samt indgået et konsortium(aftale) om at drive 14 græske lufthavne de næste 40 år.

 

Macro

Den politiske konflikt i Ukraine, samt Ruslands økonomiske tilstand har ikke gjort godt for Fraports ’stake’ i St. Petersburg. Her har gruppen oplevet tilbagegang i antal af passagerer på -14,8 %. Den russiske lufthavn er dog ikke af stor betydning, da denne ’kun’ har et flow af passagerer på 13,5 millioner (Frankfurt Lufthavn alene har et flow på 61 millioner). På trods af de politiske konflikter steg gruppens totale antal passagerer med 2,1 % fra 2014 til 2015.

 

Der er også medvind at hente i prognoserne for lufttrafikken, hvor det estimeres at den globale lufttrafik gennemsnitlig vil stige med 4,6 % per år fra 2015-2034.

Picture2

Xi’an og Delhi – som Fraport AG ejer 24,5 % og 10 % af – har haft tocifret vækst i antal af passagerer i 2015 og har nu tilsammen et flow på 78 millioner. Fraport AG lader til at være godt positioneret og klar til at drage fordel af den luftfartsindustriens vækstrater.

 

Financial Highlight (2015) – et fremragende år for Fraport AG

Picture3

Der er stor fremgang for gruppen trods de politiske uroligheder i Europa. Mest imponerende er gruppens net profit der steg med 18%.

Picture4

Fraport har haft meget høj gearing, og deres reduktion af denne ser vi rigtig positiv på. Net debt forventes at mindskes med 10 procent i 2016.

Picture5

 

 

Fraports EPS er steget med 18,1 % fra 2,54 til 3,00 EURO. På trods af gruppens positive udvikling og deres fokus på vækst de seneste år er aktien ikke prissat som en vækstaktie. Tværtimod med en P/E på kun 17,76.

 

31/03/2015-31/03/2016 – Fraport AG’s aktie udvikling (EUR)

Picture6 

Hvorfor denne aktie?

Lufthavne er som naturlige monopoler. Når først en lufthavn er placeret bygges der ikke en ny tæt på. Lidt ligesom en togstrækning. Lufthavne er også inkorporeret i lokalsamfundets infrastruktur, hvilket gør det let for potentielle kunder i nærområdet at anvende. Infrastrukturen gør det også svært for lufthavne at miste kunder til konkurrenter – da man ‘oftest’ ikke bygger lufthavne tæt på hinanden. I tillæg til dette gør den øgede sikkerhed i lufthavne det muligt for lufthavnsbutikker at tage markant højere priser for deres produkter, da forbrugerne ikke frit kan gå ud og ind efter sikkerhedstrækket. Alt dette gør at lufthavne kan have en vedvarende konkurrencemæssig fordel. Dette afspejles både i Fraport AG’s og Københavns Luftehavnes EBIT margin. En stor forskel på disse to selskaber er at Københavns lufthavne handles til en P/E på 27,75 og Fraport AG handles til en P/E på 17,76.

 

Disclosure

Investment Panel har ikke nogen aktier i Fraport AG eller Københavns Lufthavne pånuværende tidspunkt (31/03/2016). Skrevet af Esben J. Maersk-Moeller